DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
İçecek Kültürü
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 204
Bahar
3
0
3
4
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere öğrencilere içecek kültürü ve tarihinin yanı sıra çeşitli içeceklerin üretimi, saklanması, sunumu, yemek içecek uyumu ve içecek yönetimi ile ilgili konuları açıklamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Farklı uygarlıklardaki içecek kültürlerini tanımlamayı
  • İçecek yapım tekniklerinin farklarını ayırt etmeyi
  • İçecek yönetimi konusundaki yönetimsel, yasal ve etik kuralları uygulayabilmeyi
  • Konaklama endüstrisindeki içecek tüketiminde tüketici eğilimlerini açıklayabilmeyi
  • İçecek üretim ve sunumundaki hijyen ve sanitasyon kurallarını, ekipman türlerini tartışabilmeyi başarır
Ders Tanımı Bu ders içecek tarihi, tüketimi ve kültürü, içeceklerin üretimi, saklanması, sunumu, maliyet kontrolü, bar yönetimi, karlılık, yasal ve düzenleyicilerin incelenmesi konularını kapsar.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Içecek Kültürü Tarihine Giriş R. Phillips (2014) "Alcohol: A History", The University of North Carolina Press, Introduction p 11-16
2 İçecek Tarihi Türk İçecek Kültürü D. Gürsoy (2006) "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, p. 76-99
3 Farklı Kültürlerde İçecekler Alkolsüz İçecekler P.M. Işın, (2018) Yemeğin Kültürel Tarihi, YKY Publisher, p. 53-70
4 Ara Sınav
5 Biraya Giriş Garrett Oliver, Brewmaster’s Table Harper Collin Publisher, 2005. Chapter 1: Basics of Beer Chapter 2: Brewing Traditions
6 Şaraba Giriş Hugh Johnson, Jancis Robinson, The World Atlas of Wine, 2013, Octopus Publishing Group,. Chapter 1: Introduction (8-40)
7 Viski Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Whiskey 219-240
8 Diğer Alkollü İçecekler Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Other Distilled Beverages 250-274
9 Miksoloji Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 10 Mixology, Part One, Chapter 11 Mixology Part Two p 403 -478
10 Ara Sınav
11 Bar Yönetimi, İşletmeciliği Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 15 Managing Your Bar Business, p 633-667
12 Ekipman, Sanitasyon ve Personel Yönetimi Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 9 Saniation and Bar Set Up, Chapter 12 Employee Management p 361-401, 483-537
13 Satınalma, Temel Maliyet Kontrolleri Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 13 Purchasing, Receiving, Storage and Inventory, p 537-579
14 Yasal çerçeve Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 16 Regulations, p 667-695
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Katsigris C., Thmoas C., “The Bar and The Beverage Book", 4th edn, Wiley, 2007, ISBN-13: 978-0-471-64799-7

R. Phillips, "Alcohol: A History", The University of  North Carolina Press, Introduction, 2014, ISBN-978-1-4696-1761-9

D. Gürsoy,  "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, 2006, ISBN 9753295642

 

Önerilen Okumalar/Materyaller

Gately, Iain, “Drink: A Cultural History of Alcohol”, Penguin Books, ISBN 978-1-592-40-303-5

John Piggott , “Alcoholic Beverages,, Sensory Evaluation and Consumer Research”, Woodhead Publishing Limited, ISBN 978-0-85709-051-5

Mack P. Holt,  “A Social and Cultural History”, Berg Publishers, ISBN 978-1-84520-165-4

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
65
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
4
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
6
Proje
1
14
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
8
Final Sınavı
1
12
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest