Dersin Adı | İçecek Kültürü |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 204 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilere öğrencilere içecek kültürü ve tarihinin yanı sıra çeşitli içeceklerin üretimi, saklanması, sunumu, yemek içecek uyumu ve içecek yönetimi ile ilgili konuları açıklamaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders içecek tarihi, tüketimi ve kültürü, içeceklerin üretimi, saklanması, sunumu, maliyet kontrolü, bar yönetimi, karlılık, yasal ve düzenleyicilerin incelenmesi konularını kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Içecek Kültürü Tarihine Giriş | R. Phillips (2014) "Alcohol: A History", The University of North Carolina Press, Introduction p 11-16 |
2 | İçecek Tarihi Türk İçecek Kültürü | D. Gürsoy (2006) "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, p. 76-99 |
3 | Farklı Kültürlerde İçecekler Alkolsüz İçecekler | P.M. Işın, (2018) Yemeğin Kültürel Tarihi, YKY Publisher, p. 53-70 |
4 | Ara Sınav | |
5 | Biraya Giriş | Garrett Oliver, Brewmaster’s Table Harper Collin Publisher, 2005. Chapter 1: Basics of Beer Chapter 2: Brewing Traditions |
6 | Şaraba Giriş | Hugh Johnson, Jancis Robinson, The World Atlas of Wine, 2013, Octopus Publishing Group,. Chapter 1: Introduction (8-40) |
7 | Viski | Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Whiskey 219-240 |
8 | Diğer Alkollü İçecekler | Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Other Distilled Beverages 250-274 |
9 | Miksoloji | Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 10 Mixology, Part One, Chapter 11 Mixology Part Two p 403 -478 |
10 | Ara Sınav | |
11 | Bar Yönetimi, İşletmeciliği | Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 15 Managing Your Bar Business, p 633-667 |
12 | Ekipman, Sanitasyon ve Personel Yönetimi | Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 9 Saniation and Bar Set Up, Chapter 12 Employee Management p 361-401, 483-537 |
13 | Satınalma, Temel Maliyet Kontrolleri | Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 13 Purchasing, Receiving, Storage and Inventory, p 537-579 |
14 | Yasal çerçeve | Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 16 Regulations, p 667-695 |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Katsigris C., Thmoas C., “The Bar and The Beverage Book", 4th edn, Wiley, 2007, ISBN-13: 978-0-471-64799-7 R. Phillips, "Alcohol: A History", The University of North Carolina Press, Introduction, 2014, ISBN-978-1-4696-1761-9 D. Gürsoy, "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, 2006, ISBN 9753295642
|
Önerilen Okumalar/Materyaller | Gately, Iain, “Drink: A Cultural History of Alcohol”, Penguin Books, ISBN 978-1-592-40-303-5 John Piggott , “Alcoholic Beverages,, Sensory Evaluation and Consumer Research”, Woodhead Publishing Limited, ISBN 978-0-85709-051-5 Mack P. Holt, “A Social and Cultural History”, Berg Publishers, ISBN 978-1-84520-165-4 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 4 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 6 | |
Proje | 1 | 14 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 8 | |
Final Sınavı | 1 | 12 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest